7 Ekim 2008 Salı

tatil rehberi


Dubai (Arapça دبيّ), Arap Yarımadası'ndaki yedi tane BAE emirliği'nden biri olan emirlik, bazen kendi emirliğinden "Dubai Kenti" olarak ayırt edilir.


1960'larda yalnızca balıkçı kenti olan Dubai, 1990'lar sonrası uygulanan politikalar sonucunda ve Hong Kong'un Çin'e devredilmesi ile sonrası bölgenin ticaret başkenti olma yolunda ilerleyen 2000'li yıllar ile de büyük projeler ile dünyaya adını duyuran şehir şu an bölgenin en önemli ticaret ve turizm başkentidir.Birleşik Arap Emirlikleri'nin en büyük ikinci emirliği olmasına karşın en lüks ve en çağdaş olanıdır. Son 20 yılda bu topraklardan petrol çıkarılmaya başlamasıyla Dubai'nin yapısı değişmeye başlar. Buna karşılık gelirin %8'ini petrol oluşturur, bunda bölgenin finans ve iktisat merkezi olması büyük rol oynar. Gümrüksüz devasa alışveriş merkezleri burayı kısa zamanda alışveriş cenneti yapmıştır.


Şehrin başında Şeyh Muhammed Raşid el Maktum bulunmaktadır. Şeyh Maktum birçok inanılmaz projeye imza atmıştır. Bunlardan en ilgi çekici olanları palmiye şeklindeki yapay ada ve dünya şeklini alan takım adalar olarak sayılabilir.


Şehrin başlıca bölgeleri ise Jumeriah ve Deira'dır. Şehir dünyanın en önemli turizm merkezlerinden biridir. Şehirde lüks oteller bulunmaktadır ve Dünya'nın en ünlü şarkıcıları şehirde konser vermektedir.

Ortadoğu'nun yeni sembolü

Dünyanın en yüksek binası ünvanına sahip 609 metrelik Dubai Burcu 30 bin daire, 9 otel ve dünyanın en büyük ticaret merkezinden oluşan bir projenin parçası olarak inşa ediliyor

Ortadoğu'nun yeni sembolü
Şuan 512 m. Nihai yüksekliği gizli tutuluyor

DUBAİ
Dünyanın en yüksek binası rekabetine son nokta Dubai'de konuldu. Dubai'de inşa edilen ve bittiğinde 609 metre olması planlanan Burc Dubai adlı kule, yapım aşamasında 512,10 metre yüksekliğe erişerek dünyanın en yüksek binası oldu. Buna rağmen kuleyi inşa edenler, binanın kesin yüksekliğini rekabeti önlemek amacıyla gizli tutuyorlar.

YAPAY GÖL BİLE VAR

Dubai Burcu, Tayvan'ın başkenti Taipei'de dünyanın en yüksek binası olarak gösterilen "Taipei 101"i şimdiden 4 metre geçti. Yapımına 2004 yılında başlanan kulenin inşaatı seneye tamamlanacak. Binanın 141 katı şu an tamamlanmış durumda. Yaklaşık 2 milyar dolara malolması beklenen “Dubai Burcu”, 20 milyar dolarlık devasa bir proje kapsamında inşa ediliyor. Proje kapsamında 30 bin daire ve dünyanın en büyük ticaret merkezi yapılacak. Emaar Emlak şirketinin bir mühendislik harikası olarak satışa sunduğu Dubai Burcu'nun da dahil olduğu proje kapsamında 30 bin daire, 9 otel, park alanları ve bir de yapay göl yer alacak. Dubai Burcu'nun tanıtımın yapıldığı resmi internet sitesinde, “Dubai Kulesi'nin hedefi, sadece dünyanın en yüksek binası olmak değildir. Dubai Kulesi, müreffeh, başarılı ve dinamik yeni Ortadoğu'nun parlayan bir sembolüdür” ifadesi yer alıyor.

Özgürlük Kulesi'ni aynı şirket yaptı

Dubai Burcu'nun dizaynı, dünyaca ünlü birçok yapının yanında Chicago'daki Sears Kulesi ve New York'taki Özgürlük Kulesi'nin de projesini hazırlayan Skidmore, Owings ve Merrill (SOM) mimarlık şirketi tarafından yapıdı

Hiç yorum yok: